Πώς πήρε το όνομα του το Facebook;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς πήρε το όνομά του και τι σημαίνει ούτως ή άλλως η λέξη «Facebook»;

Πώς πήρε το όνομα του το Facebook;

Κάποια στιγμή στον 20ο αιώνα, ορισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια (και ορισμένα ιδιωτικά λύκεια) άρχισαν να εκδίδουν καταλόγους μαθητών που περιλάμβαναν φωτογραφίες προσώπων των μαθητών. Οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές – μαθητές αποκαλούσαν αυτόν τον τύπο καταλόγου «face book», «facebook» ή «κατάλογος facebook πρωτοετών».

Ενώ ήταν φοιτητής στο Χάρβαρντ το 2003, ο Mark Zuckerberg ήταν δυσαρεστημένος που το Χάρβαρντ δεν είχε δημιουργήσει ένα τέτοιου είδους κατάλογο και έτσι πήρε την κατάσταση στα χέρια του και συγκέντρωσε παράνομα φωτογραφίες φοιτητών από τις φοιτητικές εστίες του Χάρβαρντ και τις έβαλε σε έναν ιστότοπο. Αυτόν τον ιστότοπο τον ονόμασε facemash.com.

facemash

Ο ιστότοπος Facemash επιτρέπει στους επισκέπτες να συγκρίνουν και να ταξινομούν την ελκυστικότητα των φοιτητών, παρόμοια με το Hot or Not, που ήταν δημοφιλές εκείνη την εποχή. Ο Mark Zuckerberg αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Χάρβαρντ, αλλά έκλεισε γρήγορα τον ιστότοπο και δεν αντιμετώπισε πειθαρχικά μέτρα, γλυτώνοντας τα χειρότερα.

Ο Mark Zuckerberg γνώριζε από παλιά για έναν κατάλογο με το όνομα «The Photo Address Book» στο ιδιωτικό του γυμνάσιο, το Phillips Exeter Academy, τον οποίο οι μαθητές ονόμασαν ανεπίσημα «το facebook».

Το 2004, ο Zuckerberg ανασυγκροτήθηκε και δημιούργησε το TheFacebook.com, το οποίο δανείστηκε από το μοντέλο κοινωνικού δικτύου του Friendster, όπου οι άνθρωποι ανέβαζαν οικειοθελώς τις δικές τους φωτογραφίες και πληροφορίες, κάτι που δεν παραβίαζε κανέναν πανεπιστημιακό κανόνα.

Αποδείχθηκε αμέσως δημοφιλές στο Χάρβαρντ και αναπτύχθηκε γρήγορα και σε άλλα πανεπιστήμια, αλλάζοντας το όνομά του σε Facebook το 2005 και τελικά άνοιξε στο ευρύ κοινό το 2006.

Από το Facebook στο Meta

Το Facebook γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα, φτάνοντας τους 100 εκατομμύρια χρήστες το 2008 και το 1 δισεκατομμύριο χρήστες το 2012. Από τον Μάρτιο του 2022, το Facebook έχει περίπου 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο και μόλις πρόσφατα το δίκτυο είδε αρνητική αύξηση χρηστών για πρώτη φορά.

Το Facebook αλλάζει το όνομά του σε Meta

Τον Οκτώβριο του 2021, η μητρική εταιρεία του Facebook άλλαξε το όνομά της σε Meta. Μέχρι στιγμής, ήταν μια δύσκολη μετάβαση, αλλά το Facebook εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Ποιος να μας το έλεγε ότι όλα ξεκίνησαν όταν φοιτητές του Χάρβαρντ ήθελαν να συνδεθούν στο διαδίκτυο και να δουν φωτογραφίες ο ένας του άλλου.

Κοινοποιήστε