Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την παραβίαση δεδομένων στο Facebook

Τα προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Αυτό είναι ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, οπότε θα πρέπει να ελέγξετε αν επηρεάστηκε ο λογαριασμός σας ή ο αριθμός τηλεφώνου σας.

Ποια δεδομένα του Facebook κλάπηκαν;

Το πρώτο πράγμα που πιθανότατα θέλετε να ξέρετε είναι τι είδους πληροφορίες κυκλοφόρησαν. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν σχεδόν οτιδήποτε είναι διαθέσιμο στον λογαριασμό σας. Πλήρες όνομα, αριθμός τηλεφώνου, τοποθεσίες, γενέθλια, διευθύνσεις email, κατάσταση σχέσης, το ονομάζετε.

Αυτά τα προσωπικά δεδομένα κυκλοφόρησαν διαδικτυακά και ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά δωρεάν, αν ξέρει πού να ψάξει. Οι 533 εκατομμύρια επηρεαζόμενοι χρήστες προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και πάνω από 100 άλλες χώρες. Ουσιαστικά, εάν έχετε λογαριασμό στο Facebook, θα πρέπει να ελέγξετε τα παρακάτω.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την παραβίαση δεδομένων στο Facebook

Η προέλευση αυτής της συγκεκριμένης παραβίασης της ασφάλειας χρονολογείται από τις αρχές του 2020. Αρχικά ας ξεκινήσουμε με τους αριθμούς τηλεφώνου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ιστότοπο που ονομάζεται The News Each Day για να ελέγξετε εάν ο αριθμός τηλεφώνου σας συμπεριλήφθηκε στη διαρροή.

Μεταβείτε στον ιστότοπο και εισάγετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στο πλαίσιο κειμένου. Όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στην επιλογή Έλεγχος (Check). Εάν ο αριθμός τηλεφώνου σας δεν περιλαμβάνεται στη διαρροή, θα δείτε το παρακάτω μήνυμα που αναφέρει: Αποτέλεσμα: Ο αριθμός τηλεφώνου σας δεν περιλαμβάνεται στα δεδομένα. (Result: Your phone number is not in the data 😃)

Εάν ο αριθμός σας περιλαμβάνεται, θα πρέπει τουλάχιστον να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας στο Facebook. Σας προτείνουμε επίσης να χρησιμοποιείτε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων όποτε είναι δυνατόν.

Πώς να ελέγξετε εάν το email σας έχει κλαπεί από το Facebook

Για να ελέγξουμε εάν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας έχει διαρρεύσει, θα χρησιμοποιήσουμε έναν ιστότοπο που ονομάζεται Have I been Pwned. Μεταβείτε στον ιστότοπο και εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ενδιαφέρει και κάντε κλικ στο πλήκτρο Pwned.

Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό ότι η διεύθυνσή σας να έχει παραβιαστεί σε παραβιάσεις δεδομένων που δεν περιλαμβάνουν το Facebook. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στη σελίδα και αναζητήστε το Facebook. Εάν δεν το βλέπετε, τότε δεν θα έχετε επηρεαστεί από την πρόσφατη διαρροή.

Εάν βλέπετε το Facebook να αναφέρεται εδώ ή ανησυχείτε για τις άλλες παραβιάσεις, είναι καλή ιδέα να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας και να χρησιμοποιήσετε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων όποτε είναι δυνατόν.

Κοινοποιήστε