Πώς να στείλετε ένα εμπιστευτικό email στο Gmail

Αν ψάχνετε για έναν πιο ασφαλή τρόπο αποστολής email στο Gmail, τότε υπάρχει η Εμπιστευτική λειτουργία της Google που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι μόνο ο προοριζόμενος παραλήπτης μπορεί να δει το μήνυμά σας.

Τι είναι η εμπιστευτική λειτουργία του Gmail;

Όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία εμπιστευτικότητας κατά την αποστολή ενός μηνύματος στο Gmail, ο παραλήπτης που προορίζεται θα πρέπει να εισαγάγει έναν κωδικό για να διαβάσει το email σας.

Αφού στείλετε το μήνυμά σας, ο παραλήπτης θα λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα του λέει ότι το περιμένει ένα εμπιστευτικό μήνυμα. Για να το διαβάσει, θα πρέπει να επαληθευτεί η ταυτότητά του χρησιμοποιώντας έναν κωδικό που αποστέλλεται είτε μέσω email (στον ίδιο λογαριασμό) είτε μέσω SMS (σε έναν αριθμό της επιλογής σας) για να μπορέσει να το διαβάσει.

Νέα εμπιστευτική ειδοποίηση μέσω email

Κανένα από τα περιεχόμενα του μηνύματος δεν θα συμπεριληφθεί στο email που ελήφθη. Αντ ‘αυτού, το μήνυμα υπάρχει μόνο στους διακομιστές της Google. Εκτός από τη διαδικασία επαλήθευσης, τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω της εμπιστευτικής λειτουργίας λήγουν επίσης. Μπορείτε να επιλέξετε μια ημερομηνία λήξης μιας εβδομάδας, ενός μήνα, τριών μηνών ή πέντε ετών.

Τρόπος αποστολής εμπιστευτικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Gmail

Για να χρησιμοποιήσετε την Εμπιστευτική λειτουργία, συνδεθείτε στο Gmail και κάντε κλικ στο κουμπί Σύνταξη στην επάνω αριστερή γωνία για να ξεκινήσετε να γράφετε ένα νέο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Προσθέστε έναν παραλήπτη, μια γραμμή θέματος και το σώμα του μηνύματός σας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην ενεργοποίηση της λειτουργίας εμπιστευτικότητας. Είναι το κουμπί στο κάτω μέρος του παραθύρου σύνταξης και μοιάζει με λουκέτο με ρολόι πάνω του.

Ενεργοποίηση της λειτουργίας εμπιστευτικότητας στο Gmail

Στο παράθυρο που εμφανίζεται, ορίστε την περίοδο λήξης και επιλέξτε εάν θα απαιτείται ή όχι κωδικός πρόσβασης μέσω SMS. Εάν επιλέξετε Χωρίς κωδικό πρόσβασης SMS, τότε ο κωδικός θα παραδοθεί στην ίδια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε τοποθετήσει στο πεδίο Προς.

Πατήστε Αποθήκευση και ελέγξτε το μήνυμά σας πριν πατήσετε Αποστολή. Εάν έχετε επιλέξει την επαλήθευση κωδικού πρόσβασης SMS, θα πρέπει να εισαγάγετε τον αριθμό κινητού του παραλήπτη πριν από την αποστολή του μηνύματός σας. Προσέξτε να μην εισαγάγετε λάθος αριθμό.

Κατάργηση πρόσβασης σε ένα μήνυμα που έχετε στείλει

Αν θέλετε, μπορείτε να ανακαλέσετε την πρόσβαση σε ένα μήνυμα που έχετε ήδη στείλει. Μόλις στείλετε ένα email χρησιμοποιώντας την Εμπιστευτική λειτουργία, το μήνυμα θα εμφανιστεί στα εισερχόμενά σας ή στα Απεσταλμένα.

Για να καταργήσετε ένα Εμπιστευτικό email, πρώτα, κάντε κλικ στο μήνυμα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Κατάργηση πρόσβασης. Εάν ο παραλήπτης δεν έχει διαβάσει ακόμη το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τότε δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό μετά την κατάργηση της πρόσβασης.

Υπάρχουν βέβαια και κάποια μειονεκτήματα. Εάν δεν ζητήσετε επαλήθευση κωδικού πρόσβασης SMS, η Εμπιστευτική λειτουργία είναι πολύ λιγότερο ασφαλής. Για παράδειγμα, εάν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία στέλνετε το μήνυμά σας έχει ήδη παραβιαστεί – για παράδειγμα, εάν ο κάτοχος το έχει αφήσει συνδεδεμένο σε δημόσιο υπολογιστή – τότε ο κωδικός επαλήθευσης είναι σχεδόν άχρηστος.

Από την άλλη πλευρά, η παροχή ενός ξεχωριστού αριθμού κινητού και η απαίτηση επαλήθευσης μέσω SMS είναι παρόμοια με τον τρόπο λειτουργίας του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (όπως στο Facebook). Ακόμα κι αν η διεύθυνση email έχει παραβιαστεί, χωρίς πρόσβαση στον αριθμό κινητού που καθορίζεται από τον αποστολέα, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο μήνυμα.

Δυστυχώς, η προσέγγιση του Gmail εξακολουθεί να απέχει πολύ από αυτήν των πραγματικά ασφαλών παρόχων email όπως το ProtonMail και το Tutanota. Όπως οι περισσότεροι πάροχοι email, το Gmail δεν κρυπτογραφεί το περιεχόμενο των εισερχομένων σας στο διακομιστή. Οι υπάλληλοι της Google – ή οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας Google – μπορεί, από τεχνική άποψη, να δει το μήνυμα.

Εάν το απόρρητο είναι σημαντικό για εσάς, ακόμη και αν στέλνετε μόνο ένα μήνυμα τότε οι ασφαλείς πάροχοι email είναι καλύτερη επιλογή από το Gmail.

Κοινοποιήστε