Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Megabit και Megabyte

Παρά το γεγονός ότι είναι παρόμοιες λέξεις με παρόμοιες συντομογραφίες, τα megabit (Mb) και τα megabytes (MB) είναι διαφορετικές μονάδες μέτρησης. Δείτε τι μετράνε και πότε χρησιμοποιούνται.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Megabit και Megabyte

Εάν έχετε αγοράσει πρόσφατα ένα πακέτο Internet από έναν πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP), ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι εταιρείες έχουν προωθήσει ταχύτητες ευρυζωνικής απόδοσης σε μέγα- ή gigabits ανά δευτερόλεπτο.

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα προγράμματα για κινητά ή Διαδίκτυο με όρια δεδομένων μετρούν τη μέγιστη χρήση σε όρους μέγα- ή gigabyte. Ίσως νομίζετε ότι αυτά τα δύο είναι τα ίδια. Ωστόσο, ένα “bit” και ένα “byte” είναι ξεχωριστές μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούνται για διαφορετικά πράγματα.

Κάθε byte αποτελείται από οκτώ bits. Επομένως, ένα megabyte ισούται με οκτώ megabit, οκτώ megabyte ισούται με 64 megabit, και ούτω καθεξής. Επιπλέον, συντομεύονται διαφορετικά. Το bit συντομεύεται με πεζά b (Mb ή Mbit), ενώ ένα byte συντομεύεται με κεφαλαία B” (MB).

Όταν τα δηλώνετε ως προς την ταχύτητα, τα megabit ανά δευτερόλεπτο συντομεύονται ως Mbps, ενώ τα megabytes ανά δευτερόλεπτο συντομεύονται ως MB / s.

Μετατροπή bits σε bytes

Ας υποθέσουμε ότι η ταχύτητα του διαδικτύου σας είναι 400 Mbps. Πρόκειται να κατεβάσετε ένα αρχείο 800 megabyte. Υποθέτοντας ότι το διαδίκτυο λειτουργεί τέλεια και οι διακομιστές του είναι γρήγοροι, πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί αυτή η λήψη;

Καθώς το 1 megabyte ισούται με 8 megabits, διαιρούμε τα 400 Mbps με 8 για να έχουμε μέγιστη ταχύτητα λήψης 50 MB / s. Επομένως, θα χρειαστούν 16 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί η λήψη του αρχείου σας.

Αντιθέτως τα bit χρησιμοποιούνται κυρίως από τον πάροχο σας για τη μέτρηση του εύρους ζώνης. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται ως ρυθμοί bit. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί ο χρόνος λήψης ενός αρχείου σπάνια ταιριάζει με τον υποσχόμενο ρυθμό bit των συνδέσεών τους.

Αυτό οφείλεται στη διαφορά μεταξύ εύρους ζώνης και ταχύτητας. Το εύρος ζώνης του δικτύου σας αναφέρεται στο μέγιστο όγκο δεδομένων που μπορεί να μεταφέρει εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, όπως 1 δευτερόλεπτο.

Από την άλλη πλευρά, η ταχύτητα του δικτύου σας είναι ο πραγματικός ρυθμός μεταφοράς δεδομένων από έναν διαδικτυακό διακομιστή στη συσκευή σας ή αντίστροφα. Αυτό μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ παρόχων, τύπων σύνδεσης και τοποθεσιών.

Επομένως, δύο νοικοκυριά μπορεί να έχουν και οι δύο συνδέσεις gigabit, αλλά επειδή βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις, οι ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης ενδέχεται να διαφέρουν. Ενώ οι «πιθανές» ταχύτητες διαδικτύου τους μπορεί να είναι οι ίδιες, στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικές στην πραγματικότητα.

Τα byte χρησιμοποιούνται για σχεδόν όλα όσα σχετίζονται με το μέγεθος και την αποθήκευση αρχείων. Όλες οι μορφές αποθήκευσης – από μονάδες δίσκου, έως υπηρεσίες cloud, όπως το Dropbox – αναφέρονται σε όρους χωρητικότητας byte.

Τα αρχεία στον υπολογιστή σας μετρώνται επίσης σε byte. Ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε bytes αντί για bit για τη μέτρηση των αρχείων ανάγεται στις πρώτες μέρες του υπολογιστή.

Κάθε bit μπορεί να έχει τιμή είτε μηδέν είτε ένα. Όταν συνδυάζονται, δημιουργούν ένα byte, που είναι η ελάχιστη ποσότητα μνήμης που ένας υπολογιστής μπορεί να διαβάσει και να επεξεργαστεί. Στη συνέχεια, κάθε byte αντιστοιχεί σε χαρακτήρα κειμένου.

Έκτοτε, τα αρχεία έχουν γίνει πιο περίπλοκα και το μεμονωμένο byte έχει γίνει μια απίστευτα μικρή μονάδα μέτρησης. Τα περισσότερα αρχεία στον υπολογιστή σας είναι τουλάχιστον kilobyte ή 1.024 bytes.

Διάφορες Μονάδες Μέτρησης

Κατά τη μέτρηση δεδομένων σε bits ή byte, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ακόλουθα:

1.024 kilobyte = 1 megabyte

1.024 megabyte = 1 gigabyte

1.024 gigabyte = 1 terabyte Αυτή είναι στην πραγματικότητα η παραδοσιακή δυαδική μορφή – σύμφωνα με το Διεθνές Σύστημα Μονάδων, ένα megabyte είναι στην πραγματικότητα 1000 kilobyte, ένα gigabyte είναι στην πραγματικότητα 1000 megabyte και ούτω καθεξής.

Το μεγαλύτερο μέρος των συσκευών αποθήκευσης μετριέται με τα terabyte, ενώ οι περισσότερες ταχύτητες σύνδεσης μετριούνται έως gigabits. Είναι επίσης βολικό να γνωρίζετε μερικές γρήγορες μετατροπές για τους αριθμούς που χρησιμοποιούνται για προγράμματα διαδικτύου.

25 megabit ανά δευτερόλεπτο = 3,125 megabytes ανά δευτερόλεπτο

100 megabit ανά δευτερόλεπτο = 12,5 megabyte ανά δευτερόλεπτο

1 gigabit ανά δευτερόλεπτο = 125 megabyte ανά δευτερόλεπτο.

Κοινοποιήστε