Oι 12 Κανόνες για την Προστασία των Υπολογιστών σας Μέρος 1ο

Ο πρώτος και κύριος ρόλος ενός antivirus είναι να προστατεύει το σύστημά μας. Αν ταυτόχρονα πρόκειται για ένα ελαφρύ antivirus, αυτό δεν είναι παρά ένα έξτρα bonus. Είναι σημαντικό να βάζουμε μπροστά την ασφάλεια και την ευχρηστία, πριν να σκεφτούμε το πόσο θα επιβαρύνει το σύστημά μας ένα antivirus. Εντούτοις, αν έχουμε ένα σύστημα μικρών δυνατοτήτων, το λάθος antivirus είναι ικανό να κάνει ολόκληρο τον υπολογιστή να σέρνεται.

Oι 12 Κανόνες για την Προστασία των Υπολογιστών σας Μέρος 1ο

1ος Κανόνας

Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μένει ενιαίος. Αντίθετα θα πρέπει να διαχωρίζεται σε επιμέρους τομείς (partition). Η ύπαρξη το πολύ 3-4 τομέων (ανάλογα με την χωρητικότητα του σκληρού δίσκου) δεν αποτελεί πρόβλημα, ενώ θα πρέπει όλοι να είναι διαμορφωμένοι με βάση το πρωτόκολλο NTFS. Στον πρώτο τομέα (boot_c), θα πρέπει να εγκαθίστανται μόνο τα λογισμικά. Σε ένα άλλο τομέα τα κείμενα και σε ένα τρίτο οποιοδήποτε άλλο χρήσιμο αρχείο. Ένας τομέας του σκληρού μπορεί να δεσμευτεί και εκεί να αποθηκευτεί όλος ο πρώτος τομέας, (το λεγόμενο backup) μέσω ειδικού λογισμικού (GHOST). Με τον τρόπο αυτό όποιος ιός και να μολύνει τον υπολογιστή, ο χρήστης δεν χάνει κάποια από τα κείμενα ή τα χρήσιμα αρχεία, ενώ παράλληλα η λειτουργία του υπολογιστή, αποκαθίσταται σε περίπου 10-15 λεπτά μιας και έχουν αποθηκευτεί  όλες οι ρυθμίσεις του υπολογιστή κατά την εγκατάσταση.

 2ος Κανόνας

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι όλοι οι υπολογιστές πρέπει να έχουν εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus). Πολλοί χρήστες όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι τα antivirus μπορούν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν ιούς που περιλαμβάνονται στην τράπεζα πληροφοριών τους (virus database). Δυστυχώς όμως καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο καινούργιοι ιοί και για τον λόγο αυτό η συχνή ενημέρωση (μέσω του διαδικτύου πλέον σήμερα) της database των ιών, που μπορεί να εντοπίσει και απενεργοποιήσει το λογισμικό προστασίας ιών του υπολογιστή μας είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Η τακτική ενημέρωση του λογισμικού antivirus, για παράδειγμα κάθε εβδομάδα ή και καθημερινά ακόμη (ανάλογα με την προστασία που θέλουμε να έχουμε), βοηθά στην αντιμετώπιση των νέων ιών που εμφανίζονται καθημερινά. Σχεδόν όλα τα πακέτα προστασίας ιών διαθέτουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο απ΄ όπου μπορεί κανείς δωρεάν να ενημερώσει το λογισμικό antivirus του υπολογιστή του. Σε μερικές περιπτώσεις οι ιστοσελίδες αυτές ανανεώνονται περισσότερες από μία φορά την ημέρα !
 
Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει τον scheduler του antivirus λογισμικού του υπολογιστή του, ώστε να κατεβάσει από τις σχετικές ιστοσελίδες την ενημερωμένη έκδοση της database με τους νέους ιούς, 2 και 3 φορές την ημέρα (π.χ. το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ). Ας μην ξεχνάμε τις καταστροφές που προκάλεσαν στα αρχεία εκατομμυρίων ανυποψίαστων χρηστών σε όλο τον κόσμο οι ιοί «I love you», «Joke» κλπ.
 
Παράλληλα οι χρήστες θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει στον σταθμό εργασίας τους ένα λογισμικό με την ονομασία «τείχος προστασίας». Το λογισμικό αυτό αποκρύπτει όσο είναι δυνατόν τα στοιχεία του υπολογιστή (IP ADDRESS) και δεν επιτρέπει τον εντοπισμό αυτού από επίδοξους εισβολείς. Βέβαια πρέπει να αναφερθεί ότι κανένα αντιϊκό λογισμικό δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία του υπολογιστή κατά 100%.
 
Επίσης έκαστος χρήστης θα πρέπει να έχει εφοδιαστεί με το κατάλληλο λογισμικό για εντοπισμό και απομάκρυνση ιών τύπου spyware. Αυτοί εισέρχονται μέσα στον υπολογιστή κατά την χρονική διάρκεια όπου ο χρήστης είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και ενώ δεν προκαλούν ζημιά, μπορεί να δίνουν πρόσβαση σε άλλους χρήστες εν αγνοία των πρώτων.

3ος Κανόνας

Μην ανοίγετε επισυναπτόμενα αρχείο (attachments) στα Emails που προέρχονται από άγνωστες πηγές. Έχει γίνει πλέον συνήθεια οι ιοί να στέλνονται σαν attachments σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, ιδιαίτερα από γνωστούς και φίλους. Οι μοντέρνες μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα προγράμματα των ιών είναι να δημιουργούν αυτόματα πληθώρα ηλεκτρονικών ταχυδρομείων από το Email address book (λίστα με διευθύνσεις) ενός χρήστη που έχει μολυνθεί και να τα στέλνουν σε όλους τους φίλους και γνωστούς με τους οποίους αυτός επικοινωνεί…
 
Το κείμενο που περιέχεται στο Email με το μολυσμένο attachment, πολλές φορές είναι γνώριμο στον παραλήπτη μιας και περιέχει την υπογραφή ενός φίλου, οδηγώντας το υποψήφιο θύμα να ανοίξει το attachment χωρίς να υποψιαστεί τίποτε.
 
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο άνοιγμα αρχείων (attachments) με .exe extension που είναι εκτελούμενα προγράμματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα αρχεία είναι λιγότερο επικίνδυνα. Aν νομίζετε ότι αρχεία με extension .jpeg, .pif, .gif ακόμη και .txt είναι ασφαλή είστε λάθος. Ακόμη και τέτοια αρχεία μπορεί να μεταφέρουν ιούς.
 
Μην ανοίγετε αρχεία αν δεν τα έχετε προηγουμένως ελέγξει με τον anti-virus. Τα σύγχρονα προγράμματα anti-virus μπορεί να ρυθμιστούν για να ανιχνεύουν ιούς στα Emails που λαμβάνονται.

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση