Πώς να προστατέψετε με κωδικό πρόσβασης ένα αρχείο κειμένου στα Windows

Εάν έχετε ένα αρχείο κειμένου που περιέχει ευαίσθητες πληροφορίες, τότε θα πρέπει να το προστατέψετε με κωδικό πρόσβασης. Αν και τα Windows δεν διαθέτουν ενσωματωμένη δυνατότητα για την προσθήκη προστασίας με κωδικό πρόσβασης σε αρχεία κειμένου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν πρόγραμμα που ονομάζεται 7-Zip για να προστατέψετε τα αρχεία σας.

Με το 7-Zip, ουσιαστικά δημιουργείτε ένα συμπιεσμένο αρχείο ZIP και προσθέτετε σε αυτό το TXT, το LOG, το RTF, το DOCX ή οποιοδήποτε άλλο είδος αρχείου κειμένου. Στη συνέχεια, προστατεύετε αυτό το αρχείο ZIP με κωδικό πρόσβασης, με αποτέλεσμα να κλειδώνετε το συμπιεσμένο αρχείο κειμένου σας.

Αργότερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα προβολής αρχείων (συμπεριλαμβανομένων των 7-Zip, WinRAR, WinZIP, κ.λπ.) για να προβάλετε το αρχείο κειμένου σας καθώς και να αφαιρέσετε την προστασία με κωδικό πρόσβασης από το αρχείο σας.

Προστασία με κωδικό πρόσβασης στο αρχείο

Αφού εγκαταστήσετε το 7-Zip, βρείτε το αρχείο κειμένου που θέλετε να κλειδώσετε. Κάντε δεξί κλικ σε αυτό το αρχείο και στο μενού που ανοίγει, επιλέξτε 7-Zip και Προσθήκη σε αρχείο συμπίεσης.

Θα δείτε ένα παράθυρο με τίτλο Προσθήκη σε συμπιεσμένο Αρχείο. Εδώ, στην ενότητα Κρυπτογράφηση, κάντε κλικ στο πεδίο Kωδικός πρόσβασης και πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για την προστασία του αρχείου σας. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης στο πεδίο Επανεισάγετε τον κωδικό πρόσβασης.

Το 7-Zip έχει δημιουργήσει ένα αρχείο ZIP που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης στον ίδιο φάκελο με το αρχείο κειμένου σας. Το αρχείο κειμένου σας είναι πλέον κλειδωμένο μέσα σε αυτό το αρχείο και θα ανοίξει μόνο όταν εισαγάγετε τον σωστό κωδικό πρόσβασης.

Προσέξτε όμως ότι το αρχικό σας αρχείο κειμένου εξακολουθεί να υπάρχει στον ίδιο φάκελο. Θα θελήσετε να το διαγράψετε ώστε να μην έχουν πρόσβαση άλλοι χρήστες. Κάντε το κάνοντας δεξί κλικ στο αρχείο, πατώντας παρατεταμένα το πλήκτρο Shift και επιλέγοντας «Διαγραφή» στο μενού. Αυτό διαγράφει οριστικά το αρχείο κειμένου από τον υπολογιστή σας.

Κοινοποιήστε