Video games της δεκαετίας του 80 & 90 Μέρος 1ο

Αυτά τα παιχνίδια ήταν η αρρώστια μας τότε, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίναμε, μας μεγάλωσαν και μας προσέφεραν άπειρες συγκινήσεις. Πόσα κέρματα είχαμε ρίξει μικροί τότε; Ποιος δεν γνωρίζει τον πιο διάσημο emulator για υπολογιστές, που εξομοιώνει δεκάδες χιλιάδες παιχνίδια από αυτά που κάποτε παίξαμε στα (ηλεκτρονικά ή αλλιώς ουφάδικα).

Video games της δεκαετίας του 80 & 90 Μέρος 1ο

Κάθε φορά που βλέπουμε video και εικόνες από αυτά τα παιχνίδια, μια απορία έρχεται στο μυαλό μας: Τι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε σήμερα, άραγε, αν είχαμε κρατήσει όλα εκείνα τα δεκάρικα, εικοσάρικα και τα πενηντάρικα που με μανία ρίχναμε στα ουφάδικα της εποχής; Το ταξίδι λοιπόν στο παρελθόν και στην νοσταλγία ξεκινάει εδώ παρέα με το pcmagazino.gr.

Kickoff

Ένα από τα καλύτερα ποδοσφαιράκια αφού μέχρι τότε οι γνώσεις μας περιορίζονταν στο ξύλινο (σε άλλο άρθρο θα κάνω αφιέρωμα και για αυτό)! Κλείνει σήμερα αισίως τα τριάντα επτά χρόνια. Ποιος να ξεχάσει άραγε το κόλπο με τα κόρνερ κ.α. Αν θυμάμαι καλά από τότε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία ήταν οι καλύτερες ομάδες.

Arkanoid

Έτος κυκλοφορίας 1986. Όσο και αν φαινόταν απλό τόσο πιο εθιστικό γινόταν όσο προχωρούσες στα ταμπλό. Θεωρείται απόγονος του Space Invaders το οποίο κυκλοφόρησε το 1978. Αρχικά εκδόθηκε στην Ιαπωνία και αργότερα σε όλο τον κόσμο. Στις πρώτες εκδόσεις ήταν ασπρόμαυρο ή με ελαφρά πράσινη απόχρωση, αλλά στη δεκαετία του ’80 έγινε έγχρωμο σε όλα τα κράτη. Ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια και βοήθησε στη δημιουργία της παγκόσμιας βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών.

NBA Jam

​Θεαματικά καρφώματα, τάπες, turbo, φωτιές. Το NBA Jam της Midway (1993) τα είχε όλα προσφέροντας ατελείωτες ώρες παιχνιδιού στον παίκτη, μυστικούς κωδικούς, αλλά και τους πραγματικούς αστέρες του ΝΒΑ στην οθόνη σου. Ένα από τα κορυφαία παιχνίδια μπάσκετ όλων των εποχών. Barkley Θεός στα καρφώματα. 

Pac Man

​Από τα πλέον «αρχαία» παιχνίδια αφού κυκλοφόρησε αρχικά για την αγορά της Ιαπωνίας στις 22 Μαϊου 1980 ως «Puck -Man».Το όνομα του προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «πάκου», η οποία στα ιαπωνικά συμβολίζει το θόρυβο που κάνει κανείς ανοιγοκλείνοντας το στόμα του. Το σενάριο είναι απλό: ο παίκτης οδηγεί ένα smiley, (τον Pac-Man) μέσα σε ένα λαβύρινθο και πρέπει να “φάει” όλες τις τελείες που βρίσκονται εκεί, δίχως όμως να πιαστεί από τα τέσσερα φαντάσματα που επίσης κινούνται μέσα στο λαβύρινθο.

Στις τέσσερις γωνίες του λαβύρινθου υπάρχουν τελείες μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες, τα λεγόμενα «power pills» ή «energizers». Αφού ο Pac-Man φάει μία από αυτές, για λίγο διάστημα τα φαντάσματα παίρνουν χρώμα μπλε και προσπαθούν να αποφύγουν τον Pac-Man, που τώρα μπορεί να τα φάει. Αφού φάει όλες τις τελείες, προχωράει σε άλλο λαβύρινθο.

Στις 3 Ιουλίου 1999, ο Μπίλι Μίτσελ πέτυχε ιστορικό ρεκόρ: οδήγησε τον Pac-Man μέσα από όλους τους 256 λαβύρινθους (σταματώντας σε αυτόν του 256 λόγω kill-screen) με το μέγιστο δυνατό σκορ, δίχως να χάσει ούτε μια ζωή. Μάζεψε όλα τα μπόνους και έφαγε όλα τα μπλε φαντάσματα. Το μέγιστο δυνατό σκορ είναι 3.333.360 και λέγεται τέλειο αποτέλεσμα («perfect game»).

Pang

​Από τα πλέον θρυλικά παιχνίδια, έκανε ντεμπούτο το 1989. Σύμφωνα με την πλοκή του παιχνιδιού στόχος σου ήταν να σπάσεις τις τις μπάλες που αναπηδούσαν στο μικρότερο δυνατό μέγεθος, ώστε να τις εξαφανίσεις προτού σε καταπλακώσουν. Έτσι περνούσες από πόλη σε πόλη. Ένα από τα αγαπημένα μου.

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση