Κάρτες Γραφικών: RTX εναντίον GTX

Η σειρά GTX της NVIDIA ήταν η ναυαρχίδα της, όσο αναφορά τις πωλήσεις, αλλά πλέον βρίσκεται σε κατάσταση απόσυρσης. Η σειρά RTX, από την άλλη πλευρά, είναι η τρέχουσα σειρά καρτών της NVIDIA.

Κάρτες Γραφικών: RTX εναντίον GTX

Η NVIDIA κατασκευάζει κάρτες γραφικών εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σειρές GPU με τις οποίες πιθανότατα έχετε συναντήσει: GTX και RTX. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο;

Τι σημαίνει GTX;

Οι πρώτες κάρτες γραφικών που έφεραν την επωνυμία GTX κυκλοφόρησαν από την NVIDIA το 2005 και έγιναν όλο και πιο ευρεία γνωστές όσο περνούσαν τα χρόνια. Η NVIDIA υιοθέτησε πλήρως την επωνυμία GTX μέχρι το 2008, όταν κυκλοφόρησε τη σειρά GTX 200. Το GTX σημαίνει Giga Texel Shader eXtreme.

Ο όρος texeltexture pixel) αναφέρεται σε μια μονάδα μέτρησης υφής, με τις υφές στα παιχνίδια να αποτελούνται από συστοιχίες texel. Τούτου λεχθέντος, αυτό δεν αναφέρεται πραγματικά σε τεχνικές δυνατότητες, επομένως με τα χρόνια, κατέληξε να σημαίνει απλώς κάρτα γραφικών υψηλής ποιότητας.

Η NVIDIA χρησιμοποίησε την επωνυμία GTX παράλληλα με την GT, η οποία ήταν η επωνυμία της για τις κάρτες γραφικών της χαμηλότερης κατηγορίας, για αρκετά χρόνια. Η σειρά GTX είχε μια θρυλική πορεία που εκτείνεται σε περισσότερο από μια δεκαετία. Η NVIDIA έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί την επωνυμία GTX για τις high-end κάρτες της από το 2018, αν και εξακολουθεί να κυκλοφορεί κάρτες GTX με φειδώ, όπως η NVIDIA GTX 1630, που κυκλοφόρησε το 2022.

Τι σημαίνει RTX;

Το RTX είναι η τρέχουσα επωνυμία της NVIDIA για τις κάρτες γραφικών παιχνιδιών υψηλής και μεσαίας κατηγορίας, η οποία χρησιμοποιείται από το 2018. Το όνομα RTX σημαίνει Ray Tracing Texel eXtreme και η κύρια διαφορά από τις κάρτες GTX είναι η τεχνολογία ανίχνευσης ακτίνων .

Το Ray Tracing είναι μια τεχνική που ανιχνεύει τη διαδρομή των ακτίνων φωτός καθώς αναπηδούν γύρω από μια εικονική σκηνή, αλληλεπιδρώντας με αντικείμενα και αναπηδώντας ή περνώντας μέσα από αυτά. Βασικά, μιμείται τον τρόπο που συμπεριφέρεται το φως στην πραγματική ζωή, προκειμένου να δημιουργήσει πιο ρεαλιστικές και ακριβείς εικόνες.

Η ανίχνευση ακτίνων έχει βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση των παιχνιδιών και η ανίχνευση ακτίνων σε πραγματικό χρόνο στα παιχνίδια ήταν μια σημαντική ανακάλυψη — αρκετή σημαντική ανακάλυψη που δικαιολογεί την αλλαγή της επωνυμίας της GPU της NVIDIA. Οι κάρτες γραφικών RTX διαθέτουν ειδικούς πυρήνες RT ή επιταχυντές υλικού που είναι αφιερωμένοι αποκλειστικά στην αποτελεσματική υπολογιστική λειτουργία ανίχνευσης ακτίνων.

Κοινοποιήστε