5 μύθοι για την ασφάλεια των Browsers

Η παραπληροφόρηση ή οι παρωχημένες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο μπορεί να κάνουν εσάς και τα προσωπικά σας δεδομένα ευάλωτα. Ας δούμε λοιπόν πέντε μύθους ασφάλειας των Browsers (πρόγραμμα περιήγησης, Chrome, Opera, Vivaldi, Firefox).

5 μύθοι για την ασφάλεια των Browsers

Η ανώνυμη περιήγηση δεν είναι και τόσο ανώνυμη

Η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης παρέχει απόρρητο μη αποθηκεύοντας το ιστορικό αναζήτησης, τα cookies και τα δεδομένα φόρμας αυτόματης συμπλήρωσης. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη συσκευή και το πρόγραμμα περιήγησής σας.

Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP), ο διαχειριστής δικτύου και οι ιστότοποι που επισκέπτεστε εξακολουθούν να παρακολουθούν τις δραστηριότητές σας ενώ βρίσκεστε σε αυτήν τη λειτουργία. Επίσης, εάν το κακόβουλο λογισμικό παραμονεύει στη συσκευή σας, η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης δεν θα κρύψει τις δραστηριότητές σας από αυτήν. Για πιο ισχυρό απόρρητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN αν και αυτά τα εργαλεία έχουν επίσης περιορισμούς που θα συζητήσουμε αργότερα.

Σε ένα ασφαλή ιστότοπο (HTTPS) σημαίνει ότι είναι ασφαλής η περιήγηση

Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου έχουν διδαχθεί να εμπιστεύονται ιστότοπους που χρησιμοποιούν HTTPS, που υποδεικνύεται από ένα σύμβολο λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης. Είναι αλήθεια ότι το HTTPS κρυπτογραφεί την επικοινωνία σας με τον ιστότοπο, κάτι που εμποδίζει τους επίδοξους να διαβάσουν τα δεδομένα κατά τη μεταφορά. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ότι ο ίδιος ο ιστότοπος είναι ασφαλής.

Το HTTPS διασφαλίζει μόνο την ασφαλή μετάδοση δεδομένων. Δεν διασφαλίζει την ακεραιότητα του περιεχομένου του ιστότοπου. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το HTTPS στους κακόβουλους ιστότοπους τους, εξαπατώντας τους επισκέπτες να πιστέψουν ότι αυτοί οι ιστότοποι είναι ασφαλείς. Βεβαιωθείτε πάντα ότι ο ιστότοπος που επισκέπτεστε είναι γνήσιος και αξιόπιστος, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιεί HTTPS.

Η λήψη αρχείων είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε κακόβουλο λογισμικό

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να αποκτήσουν κακόβουλο λογισμικό μόνο με τη λήψη και την εκτέλεση ύποπτων αρχείων. Αν και αυτός είναι ένας τρόπος να μολυνθείτε, δεν είναι ο μόνος τρόπος. Οι λήψεις μέσω Drive-by και οι κακόβουλες διαφημίσεις μπορούν να μολύνουν τον υπολογιστή σας χωρίς να απαιτείται η μη αυτόματη λήψη και εκτέλεση ενός αρχείου.

Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε με απλή επίσκεψη σε έναν παραβιασμένο ιστότοπο, ακόμη και χωρίς να κάνετε κλικ σε τίποτα. Διατηρείτε πάντα το πρόγραμμα περιήγησής σας και τα πρόσθετά του ενημερωμένα στην πιο πρόσφατη έκδοση για προστασία από γνωστά τρωτά σημεία και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους.

Όλες οι επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης είναι ασφαλείς

Ενώ οι επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης μπορούν να προσθέσουν χρήσιμες λειτουργίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, δεν είναι όλες οι επεκτάσεις ασφαλείς. Ορισμένες επεκτάσεις ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο κώδικα, ενώ άλλες ενδέχεται να παρακολουθούν τις δραστηριότητες περιήγησής σας για σκοπούς μάρκετινγκ. Ακόμη και οι επεκτάσεις που ήταν αρχικά ασφαλείς μπορεί να γίνουν επιβλαβείς εάν αγοραστούν και επαναχρησιμοποιηθούν από λιγότερο σχολαστικούς προγραμματιστές. Συχνά θα βλέπετε ειδήσεις σχετικά με δημοφιλείς επεκτάσεις που κρύβουν κακόβουλο λογισμικό.

Εγκαταστήστε επεκτάσεις μόνο από αξιόπιστους προγραμματιστές και ελέγξτε τα δικαιώματα που ζητά μια επέκταση κατά την εγκατάσταση. Μια επέκταση πρόβλεψης καιρού, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να χρειάζεται πρόσβαση σε ολόκληρο το ιστορικό περιήγησής σας.

Η χρήση ενός VPN κάνει την περιήγησή σας απόλυτα ασφαλή

Τα VPN είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για το απόρρητο και την ασφάλεια, αλλά δεν είναι και το τέλειο. Ένα VPN κρυπτογραφεί την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο και καλύπτει τη διεύθυνση IP σας, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους άλλους να παρακολουθούν τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες. Ωστόσο, δεν καθιστά την περιήγησή σας απόλυτα ασφαλή.

Οι ιστότοποι που επισκέπτεστε και οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας, εξακολουθούν να μπορούν να παρακολουθούν τις δραστηριότητές σας. Επιπλέον, ο ίδιος ο πάροχος VPN μπορεί να δει την επισκεψιμότητα σας στο Διαδίκτυο, εκτός εάν εφαρμόζει μια αυστηρή πολιτική μη καταγραφής. Και είναι σημαντικό να ρυθμίσετε σωστά το VPN σας και να αποφύγετε κοινά λάθη.

Επομένως, ενώ ένα VPN είναι ένα καλό εργαλείο για το απόρρητο στο διαδίκτυο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα ασφαλείας, όπως πρακτικές ασφαλούς περιήγησης, ενημερωμένο λογισμικό και ισχυρούς μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε έναν από τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας.

Κοινοποιήστε