Τι είναι η κλωνοποίηση της SIM του τηλεφώνου σας.

Η κλωνοποίηση της SIM είναι μια πρακτική κατά την οποία ένας κακόβουλος χρήστης δημιουργεί ένα αντίγραφο της κάρτας SIM του τηλεφώνου σας, θέτοντας σας σε κίνδυνο να παραβιαστεί οποιοσδήποτε έλεγχος ταυτότητας βάσει SIM που χρησιμοποιείτε.

Τι είναι η κλωνοποίηση της SIM του τηλεφώνου σας.

Ο αριθμός τηλεφώνου σας συσχετίζεται με μια συγκεκριμένη SIM και η SIM έχει επίσης τον δικό της μοναδικό αριθμό αναγνώρισης, καταχωρημένο στον πάροχο υπηρεσιών.

Όταν μια κάρτα SIM είναι «κλωνοποιημένη», σημαίνει είτε υπάρχουν τώρα δύο ίδιες κάρτες στο ίδιο δίκτυο, είτε η αρχική κάρτα έχει αποκλειστεί και ο αριθμός που σχετίζεται με αυτήν την κάρτα έχει μετακινηθεί σε μια νέα SIM στην κατοχή ενός κακόβουλου χρήστη.

Για να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο μιας κάρτας SIM, χρειάζεται να υπάρχει η πρωτότυπη κάρτα. Οπότε θα έπρεπε να μας κλέψουν το τηλέφωνο και μετά να μας το επιστρέψουν. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι να ζητήσετε από την τηλεφωνική εταιρεία να κάνει μια αλλαγή SIM.

Σημάδια κλωνοποίησης SIM

Η κλωνοποίηση SIM είναι σχετικά σπάνια, αλλά είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν κάρτα SIM. Λοιπόν, πώς θα ξέρετε ότι η κάρτα σας έχει κλωνοποιηθεί;

Ξαφνικά σταματάτε να λαμβάνετε μηνύματα και κλήσεις (και δεν μπορείτε να τα πραγματοποιήσετε). Εάν ο κακόβουλος χρήστης έχει ξεκινήσει την κλωνοποίηση, τότε η SIM στο τηλέφωνό σας θα μπλοκαριστεί. Μπορεί να δείτε ένα μήνυμα ότι δεν έχετε σύνδεση ή ότι το τηλέφωνό σας δεν είναι εκτός δικτύου ή κάτι άλλο. Δεν θα μπορείτε να πραγματοποιείτε ή να λαμβάνετε κλήσεις ή μηνύματα. Εάν συμβεί αυτό, τότε να τηλεφωνήσετε αμέσως στον πάροχο σας (προφανώς από άλλο τηλέφωνο) και να ρωτήσετε εάν υπάρχει δεύτερη SIM στο ίδιο δίκτυο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου οι χάκερ καταφέρνουν να κλωνοποιήσουν μια κάρτα χωρίς να μπλοκάρουν την αρχική κάρτα σας, τόσο το αρχικό τηλέφωνο όσο και το κλωνοποιημένο ενδέχεται να λαμβάνουν αντίγραφα των ίδιων μηνυμάτων. Εάν αρχίσετε να λαμβάνετε μηνύματα με κωδικούς επαναφοράς κωδικού πρόσβασης ή άλλες πληροφορίες ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) που δεν ζητήσατε, τότε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο σας για να βεβαιωθείτε ότι η SIM σας είναι ασφαλής.

Μερικές φορές οι χάκερ που κλωνοποιούν κάρτες SIM δεν θέλουν να σας εξαπατήσουν απευθείας, αλλά να χρησιμοποιήσουν τον αριθμό σας ως τρόπο εξαπάτησης άλλων ανθρώπων. Μπορούν να διαπράξουν διάφορες απάτες, έχοντας τον έλεγχο του αριθμού τηλεφώνου σας.

Πώς να αποτρέψετε την κλωνοποίηση SIM

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ίδια η τηλεφωνική εταιρεία πέφτει θύμα χάκερ… Η τηλεφωνική εταιρεία θα κάνει σε έναν καλούντα μια σειρά από ερωτήσεις προσωπικών πληροφοριών για να επαληθεύσει ότι είναι το σωστό άτομο. Το βασικό εδώ είναι ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν τηλεφωνείτε εσείς στην εταιρεία. Εάν κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι από την τηλεφωνική σας εταιρεία και σας καλέσει και στη συνέχεια σας ζητήσει αυτές τις πληροφορίες, είναι σχεδόν σίγουρα μια προσπάθεια για να κλέψει αυτές τις πληροφορίες.

Κοινοποιήστε