Πώς βάζω άνω τελεία και διαλυτικά στο Word

Θα έχετε παρατηρήσει ότι πάνω στο πληκτρολόγιο υπάρχουν γράμματα στα ελληνικά και τα αγγλικά, αριθμοί, σύμβολα, σχήματα. Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου αλλά και συνδυασμό πλήκτρων αυτού. Η ελληνική γλώσσα σε σχέση με την αγγλική έχει εκτός του τονισμού και διαλυτικά. Τα ερωτήματα που μου τέθηκαν είναι τα εξής: Πώς βάζω άνω τελεία, πώς βάζω διαλυτικά (με ή χωρίς τόνο), πώς βάζω εισαγωγικά στο Word;

Πώς βάζω άνω τελεία και διαλυτικά στο Word

Για την άνω τελεία δεν χρησιμοποιούμε κάποια συντόμευση πληκτρολογίου, αλλά τον παραδοσιακό τρόπο με εισαγωγή συμβόλου από το μενού του Word.
 

 1. Ανοίξτε το Word και κάντε κλικ στην επιλογή «Εισαγωγή» του μενού.
   
 2. Δεξιά στο μενού θα βρείτε την επιλογή «Σύμβολο».
   
 3. Από τις νέες επιλογές πατήστε «Περισσότερα σύμβολα». Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, αναζητήστε το σύμβολο της άνω τελείας. Για δική σας εξυπηρέτηση, όταν το βρείτε και κάνετε κλικ σε αυτό, αλλάξτε το πλήκτρο συντόμευσης (ας υποθέσουμε σε alt+0).
   
 4. Πατήστε «Εισαγωγή» για να προστεθεί στο έγγραφο σας.
 5. Εναλλακτικά μπορείτε μέσα στο Word, να πληκτρολογήστε πρώτα τους αριθμούς 0387 μέσα στο έγγραφο σας. Στη συνέχεια, κρατώντας πατημένο το αριστερό Alt και πατώντας το πλήκτρο X και αφού μαρκάρετε τους αριθμούς, αυτοί θα μετατραπούν σε άνω τελεία.

Για τα διαλυτικά (με ή χωρίς τόνο) στο Word υπάρχει μια συντόμευση πληκτρολογίου: Shift + ; και μετά το γράμμα που θέλετε. Μέσα στο κείμενο του Word, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και στη συνέχεια πατήστε το πλήκτρο με το σύμβολο «;» (αυτό με το οποίο βάζετε τόνους στις λέξεις). Θα παρατηρήσετε πως τίποτα δε συνέβη, κι αυτό γιατί πρέπει να πατήσετε ένα εκ των πλήκτρων «Ι» ή «Υ» για να προστεθούν τα διαλυτικά στο γράμμα που επιθυμείτε.

Εάν επιθυμείτε να τοποθετήσετε διαλυτικά με τόνο (ΐ-ΰ) τότε υπάρχει μια συντόμευση πληκτρολογίου: Shift + W & γράμμα ή Alt Gr + ; & γράμμα. Ο πρώτος τρόπος και πιο εύκολος κατά τη γνώμη μου, είναι κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift και πατώντας στη συνέχεια το πλήκτρο με το γράμμα «W». Θα παρατηρήσετε πως δεν έγινε τίποτα ακόμη, κι αυτό γιατί στη συνέχεια θα πρέπει να πατήσετε ένα εκ των πλήκτρων «Ι» ή «Υ» για να προστεθούν τα διαλυτικά με τόνο στο γράμμα που επιθυμείτε. Το ίδιο συμβαίνει και με το Alt GR. 

Για τα εισαγωγικά χρησιμοποιώ το (δεξί) Alt GR + ή (δεξί) Alt GR + ]. Μέσα στο Word, κρατήστε πατημένο το δεξί Alt GR και πατήστε ένα εκ των πλήκτρων «[» ή «]» για να ανοίξετε ή να κλείσετε τα εισαγωγικά, αντίστοιχα. Επίσης μην ξεχάσω να αναφέρω ότι το ελληνικό ερωτηματικό προκύπτει από το γράμμα Q (πατώντας το γράμμα αυτό προκύπτει το ; ενώ σε συνδυασμό με το Shift προκύπτει η άνω και κάτω τελεία. Τέλος ο συνδυασμός των πλήκτρων Ctrl+Alt+E μας δίνει το σύμβολο του € ευρώ μόνο όταν το πληκτρολόγιο είναι γυρισμένο στην Ελληνική γλώσσα.

Κοινοποιήστε