Πώς χρησιμοποιείται η συντόμευση Ctrl+Shift+V

Κατά την επικόλληση ενός κειμένου, πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει περίεργες γραμματοσειρές και μορφοποίηση στα Windows 10 ή 11. Βέβαια αυτό θα μπορούσατε να το αποφύγετε χρησιμοποιώντας το Σημειωματάριο ως ενδιάμεσο. Δοκιμάστε όμως το Ctrl+Shift+V και θα λάβετε μόνο το κείμενο που θέλετε.

Πώς χρησιμοποιείται η συντόμευση Ctrl+Shift+V

Από προεπιλογή, όταν κάνετε αντιγραφή με το Ctrl+C και επικόλληση με το Ctrl+V στα Windows, το πρόχειρο καταγράφει όχι μόνο το κείμενο που έχετε επιλέξει αλλά και το στυλ που το συνοδεύει. Αυτό περιλαμβάνει στυλ γραμματοσειράς, χρώμα κειμένου, χαρακτηριστικά όπως έντονη γραφή και πλάγια γραφή, ακόμη και λίστες με κουκκίδες. Αυτή η συμπεριφορά είναι μέρος των Windows τουλάχιστον από τα Windows 3.1 το 1992 και μετά.

Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να το αποφύγετε. Την επόμενη φορά που θέλετε να επικολλήσετε μόνο το κείμενο χωρίς πληροφορίες μορφοποίησης ή στυλ, πατήστε Ctrl+Shift+V στο πληκτρολόγιό σας στα Windows 10 ή Windows 11.

Στο Word, το Ctrl+Shift+V δεν λειτουργεί. Αντίθετα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια ειδική επιλογή στο μενού κορδέλας. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στην αρχική καρτέλα και κάντε κλικ στην επιλογή Επικόλληση και στη συνέχεια επιλέξτε το εικονίδιο που μοιάζει με ένα A πάνω του (Διατήρηση μόνο κειμένου) το οποίο θα επικολληθεί χωρίς μορφοποίηση.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε την προεπιλεγμένη συμπεριφορά στο Word ώστε να γίνεται πάντα επικόλληση χωρίς μορφοποίηση. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στο Αρχείο Επιλογές.

Στο μενού Επιλογές που ανοίγει, κάντε κλικ στο Για προχωρημένους στην πλαϊνή γραμμή και, στη συνέχεια, επιλέξτε Διατήρηση μόνο κειμένου στα αναπτυσσόμενα μενού Αποκοπή, αντιγραφή και επικόλληση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να κάνετε το Ctrl+V να επικολλάται πάντα ως Διατήρηση μόνο κειμένου στο Word.

Κοινοποιήστε