Ο μη αυτόματος συνδυασμός δεδομένων από δύο ή περισσότερα κελιά σε ένα άλλο κελί θα απαιτούσε χρόνο και αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε σφάλματα, ειδικά εάν έχετε να κάνετε με πολλά δεδομένα. Το Excel έχει σχεδιαστεί για να αυτοματοποιεί χρονοβόρες εργασίες, και οι συναρτήσεις CONCAT και TEXTJOIN θα μας βοηθήσουν για αυτή την πράξη.
Το CONCAT και το TEXTJOIN προστέθηκαν στο Excel το 2019, επομένως εάν χρησιμοποιείτε παλαιότερη έκδοση, ενδέχεται να μην έχετε πρόσβαση σε αυτές τις λειτουργίες.
CONCAT & TEXTJOIN στο Excel
Και τα δύο συνδυάζουν κείμενο από πολλά κελιά σε ένα. Το TEXTJOIN κάνει την ίδια δουλειά με το CONCAT, αλλά ένας «τύπος» σάς επιτρέπει να επιλέξετε τι να εισαγάγετε μεταξύ κάθε στοιχείου στη συνένωση. Το TEXTJOIN σάς δίνει επίσης την επιλογή να συμπεριλάβετε ή να εξαιρέσετε κενά κελιά. Εάν τα κενά κελιά αναφέρονται στον τύπο CONCAT, αγνοούνται στην έξοδο, εκτός εάν τοποθετηθούν ανάμεσα σε κόμματα. =TEXTJOIN(w, x, y)
όπου w είναι ο «τύπος», x είναι TRUE αν θέλετε να αγνοήσετε τα κενά κελιά (ή FALSE αν θέλετε να συμπεριλάβετε κενά) και το y είναι η πρώτη από έως και 252 αναφορές ή συμβολοσειρές κειμένου.
Ο διαχωριστής είναι ένα σημάδι ή σύμβολο που χρησιμοποιείται για να δείξει την αρχή ή το τέλος ξεχωριστών στοιχείων. Μπορεί να σας φαίνονται περίπλοκα όλα τα παραπάνω αλλά μη φοβάστε θα σας τα εξηγήσω όλα παρακάτω αναλυτικά.
Στην πράξη: CONCAT & TEXTJOIN
Στο παρακάτω παράδειγμα, =CONCAT(A1;B1;C1) συνδυάζει όλα τα δεδομένα στα κελιά A1 έως C1 στο κελί B3.
Θα μπορούσαμε επίσης να πληκτρολογήσουμε =CONCAT(A1:C1) καθώς τα κελιά είναι συνεχόμενα.
Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνάρτηση ως =CONCAT(A1;” “;B1;” “;C1)
που θα προσθέσει ένα κενό μεταξύ κάθε τιμής που τραβιέται από τα κελιά A1 έως C1. Θυμηθείτε, κάθε όρισμα πρέπει να διαχωρίζεται με (το ελληνικό ερωτηματικό) και οποιεσδήποτε τιμές κειμένου (συμπεριλαμβανομένων των σημείων στίξης και των διαστημάτων) πρέπει να εμφανίζονται σε διπλά εισαγωγικά.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση CONCAT και σε άλλες περιπτώσεις:
- Έχετε τα ονόματα των ατόμων στη στήλη Α και τα επίθετα τους στη στήλη Β και θέλετε να τα συνδυάσετε (χωρισμένα με κενό) στη στήλη Γ.
- Μπορεί να έχετε το όνομα ενός ατόμου στη στήλη Α και την ηλικία του στη στήλη Β και θέλετε να δημιουργήσετε προτάσεις για κάθε άτομο που θα λένε [Όνομα] και [ηλικία] ετών στη στήλη Γ.
Το CONCAT αντικαθιστά τη λειτουργία CONCATENATE, η οποία σταδιακά καταργείται. Με το CONCATENATE, δε θα μπορούσατε να εργαστείτε με πίνακες (για παράδειγμα, A1:A40), μόνο με μεμονωμένες αναφορές κελιών (για παράδειγμα, A1, A2, A3…). Επομένως, είναι καλύτερο να αποφύγετε εντελώς το CONCATENATE και να αρχίσετε την πρακτική με το CONCAT από εδώ και στο εξής.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Ας πάρουμε το ίδιο παράδειγμα, αλλά αυτή τη φορά, θέλουμε να προσθέσουμε τη λέξη και μεταξύ κάθε αριθμού. Αντί να χρησιμοποιήσουμε τη συνάρτηση CONCAT και να επαναλαμβάνουμε το και μεταξύ κάθε τιμής, μπορούμε αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσουμε τη συνάρτηση TEXTJOIN. =TEXTJOIN(” και “;TRUE;A1:C1)
Αν χρησιμοποιούσαμε τον ίδιο τύπο, αλλά αφαιρούσαμε τον αριθμό 2 από το κελί B1, θα βλέπαμε:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση TEXTJOIN και σε άλλες περιπτώσεις:
- Έχετε μια λίστα διευθύνσεων email σε ένα φύλλο και θέλετε να τις ενώσετε μεταξύ τους χωρισμένες με κόμματα για να αντιγράψετε και να επικολλήσετε στο Outlook για ομαδικό email.
- Έχετε συγκεντρώσει τα αποτελέσματα μιας ομάδας με τις νίκες ισοπαλίες και ήττες και θέλετε να τα συγκεντρώσετε όλα τα αποτελέσματά της σε ένα κελί, χωρισμένα με παύλες.
- Θέλετε να ενώσετε μεγάλους όγκους δεδομένων μαζί με κενά ενδιάμεσα ή θέλετε να συμπεριλάβετε κενά κελιά στα ενωμένα δεδομένα σας.
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ
Εάν θέλετε απλώς να συνδυάσετε τιμές από πολλά κελιά σε ένα μόνο κελί, μπορείτε να το κάνετε αυτό με το CONCAT. Το TEXTJOIN είναι καλύτερο για τον καθορισμό του τι θα μπει ανάμεσα σε κάθε συνδεδεμένη τιμή, όπως λέξεις, κενά ή σημεία στίξης.